Precair woord – #WOT10

Houten

30 jaar geleden op de barricades - nu genieten van het vrouw zijn 😉

Woman ~ Woman ~ To All Women
Preciar vind ik een verrot lastig woord, vooral omdat ik vind dat er enorm veel ‘erg precair ligt’ en er heel weinig ruimte meer lijkt te zijn in de wereld om mij heen voor de gevoeligheid en soms misschien overgevoeligheid van onze ziel.
Dat klinkt dan gelijk weer enorm hoogdravend, maar het eelt wat we over het algemeen gekweekt hebben om van alles en nog wat om ons heen te verdragen, is niks meer of minder dan dat: Eelt Op Onze Ziel.. en dat is behalve ongezond, gewoon een erg akelige manier van leven en met elkaar omgaan.


Min-Achting

Die beroemde ‘verhuftering van onze maatsschappij’,  is natuurlijk lang geleden ergens begonnen en niet alleen maar bij een vorige of  ‘de vorige’ generatie. Het is er ingeslopen door een bijzondere combinatie van omstandigheden, snellere toename van populatie en communicatie lijntje. Populaire verpaupering van de taal, waar ik overigens op zeker vlak ook zelf aan meodoe.
Maar mij komt vooral in herinnering, daar waar het voor mij begon, de MTV video clips van zo’n twingtig jaar geleden toen de pornoficatie en acceptatie daarvan er langzaam met de pré-gangster raps begon in te sluipen.
Ik ben absoluut geen puritien, integendeel zelfs, maar daar waar je het woord respect niet meer aan kunt koppelen, of laat ik zeggen, waar je het woord minachting wél aan kunt koppelen, is voor mij het woord precair ver te zoeken….

Tot zover mijn ochtend contemplatie over ‘precair’. Aldus opgenoteerd naar aanleiding van de Writing on Thursday woordkeuze van deze ochtend en de daarmee zelfaangenomen opdracht van Karin Ramakers
In vrijschrift – dat wil zeggen in één adem – opgeschreven. Alleen de spielfoutjes eruit. Zonder de Van Dalen uitleg te hebben gelezen en de muziek er later bijgevonden vanwege 8 maart. En nu leest het stuk heel anders dan oorspronkelijk, alsof het alleen voor vrouwen geschreven is… side effect becomes main effect…

precair *
 pre – cair [pree` kèr] («Frans«Latijn) bijvoeglijk naamwoord onzeker, bedenkelijk, hachelijk, gevoelig, heikel, twijfelachtig
Advertenties

10 reacties on “Precair woord – #WOT10”

 1. jjvoerman schreef:

  dat is waar het ‘vrije westen’ volgens mij is uitgeschoten: onder het motto van alles moet kunnen , vergeten dat zorgvuldigheid en respect er bij horen.
  mooi verwoord, ik heb daar al tijden een gevoel bij dat ik niet goed uit kan leggen. het heeft te maken met respect, of het ontbreken daarvan, dat is het!

  Als ik islamitische landen probeer te snappen, of überhaupt preutse culturen, dan vind ik dat ze daar een punt hebben: je kunt te ver doorschieten is ‘alles mag’.

 2. jacolinesteegstra schreef:

  Ik weiger te verhufteren. Er zijn veel oorzaken aan te wijzen voor deze precaire teloorgang van het respect, maar laten we er – ieder voor zich – voor kiezen om onze zielen niet te laten vereelten. Bij ons thuis kan en mag niet alles. Mijn grens is waar ik de jouwe overschrijd.

 3. ruudketelaar schreef:

  Precair stuk… Urgent… De analyse deel ik, alleen mis ik het vermogen om de verandering vorm te geven. Ik word daar door jou nog maar eens op gewezen. Kennelijk maak ik, maken wij, niet meer het verschil. Precair!

 4. Dina-Anna schreef:

  Helemaal mee eens. Mooie tekst… in één adem gelezen 🙂

 5. Aline schreef:

  Wauw je het de hele maatschappij erbij gehaald, en zelfs de voorgaande generaties… mooi gesproken…

 6. Helemaal mee eens! En mooi verwoord. Ook ik heb geen zin in verhufteren, onbeleef- en onbeschoftheid en de ‘alles moet kunnen’ en ‘alles kunnen zeggen’ mentaliteit. Ook ik raakte het ergens kwijt rond de MTV clips… Je verplaatsen in iemand anders, enige beleefdheid en het door jou gebruikte woord respect zijn zó belangrijk!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s