London is calling both ways (28)

Dinsdag 8 London is calling

London calling

Zondagnacht las ik het eerste bericht via Twitter over een uit de hand gelopen demonstratie in Londen,  uitmondend in brandstichting en al enkele plunderingen. Aanleiding: vorige week is een  man door politie in Tottenham neer- en doodgeschoten. Sindsdien zijn frustraties en ontevredenheid, onder met name jongeren, georganiseerd verder tot escalatie  gebracht. Op meerdere plaatsen, o.a. in Liverpool en Birmingham, zijn auto’s maar ook woonhuizen in brand gestoken en winkels (ook van kleine middenstanders) geplunderd en mensen beroofd. Ook een fabriek van Sony ging in vlammen op – op jacht naar Playstations, dacht Sony zelf. Er werden CD’s gemaakt.

Burgerinitiatief  I

Waar in een aantal Britse kranten de Social Media de schuld krijgen en hier en daar volkomen misplaatst de vergelijking met Egypte getrokken wordt, lijken de oproepen vooral te gaan over politie bashen en overgaan tot georganiseerd : “who doesn’t want someting for free”.Af en toe is een oproep via Twitter getraceerd, maar waarschijnlijk wordt vooral via  BBM (Black Berry Messaging)  gecommuniceerd. Oncontroleerbaarder dan Twitter of Facebook want versleutelde vorm van gratis sms, heeft Blackberry  haar medewerking toegezegd om de  zolang als nodig te helpen met ontcijferen van de gecodeerde aanwijzigingen. De politie kijkt vanaf het begin meest hulpeloos toe, deels om het niet verder te laten escaleren en deels door gebrek  aan mankracht.
Het is nog maar de vraag of de onderbroken vakantie en Cameron’s komst bij zal dragen aan een rustiger nacht.

Burgerinitatief  II

De acties van burgers zelf lijken meer zoden aan de dijk te zetten op dit moment.
Op Twitter: – “Truly extraordinary speech by fearless West Indian woman in face of #Hackney rioters ” door  Matthew Moore. Steeds regelmatiger wordt tegengas gegeven op de ‘protestacties’. En wat ondertussen ook via Twitter opgestart is, is oproep voor de #riotcleanup waarin ‘Londoners”, grote schoonmaak-acties voor vanmorgen organiseren.

Hopelijk slaat ook die actie over naar de andere steden.

80 dagen lang een andere deur om open te doen, tegen te trappen, mijn neus tegen te stoten of aan voorbij te gaan. 80 deuren totdat die ene op 1 oktober voor de laatste keer dichtvalt. Met beeld en geluid. Hier begon het: Open Deuren: Limit to your love

Advertenties


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s