Multiresistente Bacterie (15)

Woensdag deur 15When you are strange

De advocaat zegt dat hij lang heeft geaarzeld of hij Breivik wilde verdedigen en ziet er getergd uit tijdens de persconferentie. Ik krijg een associatie met Mordor, alsof Lippestad net een ontmoeting met Sauron heeft gehad.  Het monster van In de ban van de ring anno 2011. Geir Lippestad beschrijft Anders als een koud,  kil en gestoord persoon zonder enige spijt en zegt herhaaldelijk: “hij is niet zoals wij”. Los van dat dit de ingezette strategie kan zijn om richting een ontoerekeningsvatbaar verklaring te willen koersen, heeft hij duidelijk een ontmoeting gehad met de belichaming van het kwaad zoals dat in zijn geschiedenis zijn weerga niet kent.  De man is van slag. Wat een uitdaging.

Wilders Manifest

Voor Wilders heeft Breiviks manifest ook een grote uitdaging gebracht. Het zal tijd worden én het is verschrikkelijk dat dit de aanleiding moet zijn, maar hij moet met de billen bloot, en snel ook. Breivik haalt te veel en te vaak Wilders zijn ideeen en vijandsbeeld aan in zijn manifest om daar onderuit te kunnen. Zowel rechts als links – voorzover daar nog een duidelijk onderscheid in te maken is, zijn het daarover eens. Alhoewel hij zich gisteren duidelijk distantiëerde  van geweld als middel en zei te walgen van Breivik en zijn actie, wordt het tijd voor het Manifest van Wilders.

Ongedierte

Tegelijkertijd kruipen Breiviks sympathisanten, want die zijn er, de afgelopen dagen haast tegen wil en dank onder hun putdeksels vandaan en spreken zich al of niet versluierd uit over de rechtvaardiging van Breiviks daden. Het is te hopen dat er een sterke afdeling is gezet op natrekken van berichten die online zijn verschenen, ze zijn er vaak even snel weer afgehaald, of, zoals op twitter, achter slotje en grendel verdwenen.

“These days you have to be a politician or an assassin to be a superstar”
Jim Morrison

80 dagen lang een andere deur om open te doen, tegen te trappen, mijn neus tegen te stoten of aan voorbij te gaan. 80 deuren totdat die ene op 1 oktober voor de laatste keer dichtvalt. Met beeld en geluid. Hier begon het: Open Deuren: Limit to your love

Advertenties

3 reacties on “Multiresistente Bacterie (15)”

  1. Geert schreef:

    Carolien, opnieuw indrukwekkend. Soms zou je willen dat een deur gesloten was gebleven, maar als die dan toch met geweld geopend is, is het een verademing dat er aan de andere kant ook mensen staan die de deur heel eventjes weer zachtjes, maar wél nadrukkelijk, dicht kunnen doen. Fijn dat jij er daar een van bent.

  2. kurai schreef:

    Als Breivik zo slim is geweest om zijn manifest op te stellen, alle details erin heeft verwerkt over zijn manier van denken en werken, zou het mij niet verbazen dat hij voor zichzelf nog een schaduwmanifest heeft opgesteld, waarin hij duidelijk heeft uitgewerkt hoe het het rechtssysteem zodanig kan manipuleren dat hij inderdaad weg kan komen met een ontoerekeningsvatbaar verklaring. Hij is te berekenend te werk gegaan om niet de consequenties te overzien.

    • Ik ben het met je eens Kurai! Waar hij al aangegeven heeft verbaasd te zijn geweest zover te kunnen komen en iet verwacht had dat hij zolang ‘zijn gang’ had kunnen gaan. lijkt het zeer waarscijnlijk dat hij alle opties voorzien en verder uitgewerkt heeft. Misdaden tegen de menselijkheid lijkt mij nu de juiste aamklacht.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s